POLAGANJE PARKETA IN OSTALIH TALNIH OBLOG

Gotovi parket lahko položite na skoraj vsako podlago.
Ko obnavljamo stanovanje imamo dostikrat že lesena tla, na katera želimo položiti nov parket. Če so stara tla še ravna, zadostuje, če enostavno ponovno privijete ali pribijete škripajoče deske. Nato nanesite izolacijo proti prenašanju zvoka in že lahko položite nov parket.

POLAGANJE PARKETA 

Gotovi parket lahko položite na skoraj vsako podlago. Ko obnavljamo stanovanje, imamo dostikrat že lesena tla, na katera želimo položiti nov parket. Če so stara tla še ravna, zadostuje, če enostavno ponovno privijete ali pribijete škripajoče deske. Nato nanesite izolacijo proti prenašanju zvoka in že lahko položite nov parket (A).
 
Tudi PVC obloge ali kratkodlake preprogaste talne obloge so primerne podlage. Če imate razlike v nivoju, lahko novo podlago za parket ustvarite z ivernimi ploščami.
 
Pri prostorih, ki niso podkleteni, položite na estrih najprej 0,5 mm debelo PE folijo, nato izolacijo proti prenašanju zvoka in na koncu parket. Izbokline v estrihu odbrusite, vdolbine pa s pomočjo lopatice izravnajte s tekočo izravnalno maso.

POLAGANJE GUME 

Guma je homogena talna obloga iz naravnega in umetnega kavčuka z dodanimi minerali in naravnimi pigmenti.
 
Odlikuje se po svoji prožnosti, dobri zvočni izolativnosti in dolgi življenjski dobi. Hoja po gumenih talnih oblogah je udobna. Idealna je za prostore, kjer se zahteva maksimalna stopnja čistoče, saj je možna izvedba z varjenjem stikov med posameznimi rolami. Ker ne drsi in ne prevaja elektrike, je primerna za polaganje v zdravstvene ustanove, šole, kuhinje ter najrazličnejše poslovne prostore. V posebnih dizajnih je namenjena tudi za polaganje v operacijske dvorane. Polaganje se izvede hitro, čiščenje in vzdrževanje gumene talne obloge pa je enostavno.

POLAGANJE TEKSTILA 

Pri tem je treba upoštevati, da stene prostora pogosto niso povsem pravokotne. Zato ploščice vedno polagajte tako, da bo vzorec potekal naravnost, če ga gledate od glavnih vrat. Za orientacijo služi vrvica, ki jo napnete med dve nasprotni steni. Druga možnost je uporaba gradbenega laserja, ki vam bo pomagal narediti natančen raster za polaganje.
 
Najprej nalepite po tri ploščice ob vrvici in nato še dve ali tri ploščice naslednje vrste. Tako boste brez težav sestavili vzorec. Z orientacijo na vrvico in že položene sosednje ploščice imate dovolj pregleda nad ravnim in enakomernim potekom. Pritrdite po šest do osem ploščic in se nekoliko odmaknite, da boste lahko bolje videli potek iz različnih zornih kotov. Če je treba, hitro popravite, še preden lepilo prime (pri kontaktnih lepilih pomaga le, da lepilo odstranite in nanovo nanesete).
 
Pri označevanju kotnih ploščic, morate vedno izhajati iz obeh sten, saj je možno, da steni nista povsem pravokotni druga na drugo ali pa da ena vrsta ploščice ni povsem vzporedna na steno. Kotne ploščice je treba še posebej natančno odrezati, da se na robovih ne bodo dvigovale.

POLAGANJE PVC 

Tudi najboljše PVC talne obloge ne bodo izgledale dobro oz. služile svojemu namenu, če ne bodo pravilno položene. Za površino na katero polagamo talno oblogo je zelo pomembno da je trdna, čista, ravna in suha.
 
Odstraniti je potrebno vse delce, ki bi lahko vplivali na kvaliteto lepljenja. Vlažnost polagalne površine PVC talne obloge mora biti dovolj nizka da lahko poteka kvalitetno polaganje. Če hočemo izbrati ustrezen produkt iz naše ponudbe, moramo poznati frekventnost območja kamor polagamo PVC talno oblogo. Mehkejše PVC talne obloge niso primerne za območja večjih obremenitev, še posebno območja, ki so izpostavljena frekventnim obremenitvam kolescov (pisarniški stoli…). Pomembno je da so bale PVC talnih oblog 24ur pred polaganjem shranjene v prostorih z temperaturo prbl. 15°C in relativni vlažnosti 50-60%. Za lepljenje PVC talne obloge se uporablja primerno disperzijsko lepilo (upoštevajte navodila proizvajalca lepila!). Pri manjših površinah zalepimo le robove talnih oblog, pri večjih površinah je potrebno dodatno navskrižno lepljenje. PVC talno oblogo je potrebno s širokim in težkim predmetom dobro stisniti in povaljati, da preprečimo poznejše nastajanje zračnih mehurčkov. Juteks priporoča lepljenje po celi površini. Če se v prostoru kjer je že položena PVC talna obloga gradbena dela še nadaljujejo, jo je potrebno prekriti oz. zaščititi. Nikoli ne smemo sveže položeno PVC talno oblogo takoj obremeniti z frekventnim delovanjem kolesc in hojo, ker lahko v začetni fazi pride do popustitve lepila med talno oblogo in polagalno površino.
 
Pri polaganju v večje površine je priporočljivo uporabiti PVC talne obloge iste serije proizvodnje, prav tako je dobro uporabiti zaporedne št. bal. Potrebno je načrtovati smer polaganja bale, da bi se lahko izognili (kjer je mogoče), izdelave šivov med vratno odprtno, glavnimi pohodnimi področji, odtoki…Če je soba kvadratna, je najboljše, da so bale položene paralelno na vstopno svetlobo, pri dolgih in ozkih sobah, pa, če so bale položene po dolžini sobe. Pri vseh dezenih je potrebno položiti PVC talno oblogo v isti smeri (smeri odvitja bale).
 
Da bi preprečili mehanske poškodbe in morebitno razbarvanje PVC talne obloge, je potrebno prekriti ostre noge pohištva s posebnimi zaščitnimi plastičnimi čepki. Ne priporočamo uporabe zaščitnih gumijastih čepkov, ki lahko puščajo sledove.

IZDELAVA STOPNIC

Izdelava stopnic potekajo vzdolž ene stene (lahko tudi drugje v prostoru) in povezujejo spodnjo in zgornjo bivalno etažo. Običajno je ob zunanji strani stopnic ograja ob notranji pa le ročaj ob zidu. Število stopnic je odvisno od velikosti prostora in višine med spodnjim in zgornjim tlakom. Največkrat je stopnic 14 ali 15 – lahko pa tudi več ali manj. Stopnice so lahko zaprte (čela; zrcala) ali odprte (brez čel oz. zrcal), izdelane iz masivnega lesa pri čemer so največkrat hrastove, bukove manj pogosto iz lesa iglavcev ali iz katere druge vrste lesa. Nosilna konstrukcij stopnic so rame (stranice) v katere so vpete nastopne plošče.

IZDELAVA TERAS

Leseni tlaki in lesene obloge na vrtu morajo biti izdelani iz trajnih vrst lesa, kot so tikovina, les ipe, cumaru, masaranduba, cedra in bangkirai, ki dobro prenašajo naše klimatske razmere. Kakovosten les zagotavlja, da bo vaša lesena terasa imela zelo dolgo uporabno dobo. Enako velja tudi za vse druge lesene tlake, lesene fasadne obloge, pergole in lesene ograje. Pri načrtovanju terase in odločanju za naj primernejšo konstrukcijsko rešitev ter pri izbiri lesenega tlaka vam lahko pomagamo s podatki, da bo odločanje lažje. Za izdelavo lesene terase priporočamo svetovanje ustreznih strokovnjakov, ki vam lahko dajo podrobnejše informacije.

Za kakovostno izdelavo lesenih tlakov in zunanjih lesenih oblog je pomemben predvsem zaupanja vreden dobavitelj lesa, ki zagotavlja ustrezno kakovost lesa.

Najpomembnejše pri načrtovanju lesene terase in lesenih zunanjih tlakov je:
– izbira prave vrste lesa za načrtovano leseno teraso (teak oz. tikovina, ipe, cumaru, masaranduba, bangkirai),
– teraso (teak oz. tikovina, ipe, cumaru, masaranduba, bangkirai),
– izbira oblike podnic za estetski videz lesene terase,
– izbira prave konstrukcijske rešitve tlaka lesene terase,
– primeri izdelanih teras – hiše, vile, objekti, navtični tlaki,
– navtični tikovi tlaki, ladijski tlaki, lesene plošče.

IZSUŠENJE TLAKOV

Sušenje estriha je brez izsuševalcev lahko dolgotrajen in zamuden proces, kar pa je danes pri poplavi hitrih gradenj lahko problem! Proces sušenja tlakov traja cca 90 dni, da dosežemo dovoljeno mejo 2% po CM metodi. Pri talnem gretju je potrebno upoštevati protokol talnega gretja! Z izsuševalci lahko pridemo do zahtevane suhosti estrihov v roku 10-14 dni! Z izsuševalci pa ne dosežemo samo hitrejšega sušenja in s tem možnosti čimprejšnje vselitve, ampak dosežemo tudi zdravju prijazen in prijetno suh ambient.

od

na tržišču

položenih

m2 parketa
+

strank

zadovoljstvo
%

Zakaj izbrati
nas

01.

PRECIZNOST

Natančnost, ki ustvarja trdne in zanesljive temelje, za brezhibno bivanje v vsakem prostoru.

02.

VRHUNSKI MATERIALI

Vrhunski materiali za brezkompromisno kakovost, gradimo temelje, ki odražajo trajnost, trdnost in eleganco.

03.

LETA NA TRŽIŠČU

Izkušnje dolgih let na tržišču, gradimo zanesljive temelje s trajnostjo, natančnostjo in zaupanjem.

Obiščite nas in si oglejte široko ponudbo parketov in ostalih talnih oblog. Sprejela vas bo naša prijazna prodajalka in vam za vaš “dom” svetovala le najboljše in z vašimi željami ter našim znanjem bo vaš dom unikaten.

Kontaktni podatki

Ponašamo  se s pestro ponudbo parketov, od klasičnih do sodobnih, ki jih skrbno izbiramo glede na estetske in kakovostne standarde. Naša strast do lesa se odraža v natančni izvedbi, ki zagotavlja trajnost in estetski užitek naših strank.